Sylvestercross

Nog 147 dagen tot de Sylvestercross!

Abdijcross treedt toe tot Nationaal Crosscircuit

Abdijcross treedt toe tot Nationaal Crosscircuit
28-01-2011

Achilles-Top: mooi geschenk voor gouden jubileumfeest!

De Abdijcross in Kerkrade maakt volgend jaar deel uit van het Nationaal Crosscircuit. De atletiekunie heeft het verzoek van organisator atletiekvereniging Achilles-Top, om te mogen toetreden tot het crosscircuit, gehonoreerd. Het succes van de atletiekcross afgelopen zondag te Rolduc, heeft daar zeker toe bijgedragen. Een consul van de atletiekunie was ter plaatse komen kijken en raakte onder de indruk van de motivatie, het enthousiasme en de mogelijkheden om de cross naar een nationaal niveau te tillen.

Het Nationaal Crosscircuit wordt vanaf het winterseizoen 2011-2012 in een nieuw jasje gestoken. Het nieuwe crosscircuit wordt gevormd door vier crossen. De Warandeloop in Tilburg (27 november), Sylvestercross in Soest (31 december), Abdijcross in Kerkrade (22 januari) en de Mastboscross in Breda in maart. Alle Nederlandse deelnemers komen in aanmerking voor de eindprijzen in het crosscircuit. Zij moeten in minimaal drie van de vier crossen finishen om in aanmerking te komen voor een plek in de eindrangschikking. Bonuspunten worden toegekend aan de atleten die vier crossen uitlopen. Voor de junioren A en senioren geldt het crosscircuit tevens als voorselectie voor het EK cross in het daaropvolgende seizoen (december 2012). Het welslagen van de Abdijcross is vooral te danken aan de grote bereidheid van de vele vrijwilligers en de steun van sponsoren, gemeente Kerkrade en provincie Limburg. Het huidige parcours van de Abdijcross dient op enkele plekken te worden aangepast.

De eerste Abdijcross vond plaats in 1965, op regionaal niveau. Al vrij snel werd het een interregionale cross die vervolgens uitgroeide tot een erkende internationale atletiekcross. De entourage en de bosrijke omgeving van de cross, met op de achtergrond de eeuwenoude Abdij, is voor Nederlandse begrippen uniek. Het is een pittige cross met veel afwisseling en hoogteverschillen op gewijde grond. De Abdijcross maakte jarenlang deel uit van het Limburgs Cross Criterium, een samenwerkingsverband met een aantal Belgische atletiekverenigingen. Het aantal deelnemers was in die tijd rond de duizend. Het absolute topjaar was 1977 met maar liefst 1500 aanmeldingen. Momenteel zit de deelname weer behoorlijk in de lift en kon de organisatie zondag ruim 800 aanmeldingen begroeten. Samen met het bureau Huis voor de Sport werkt Achilles-Top aan een upgrading van de cross.

Het besluit van de atletiekunie om de Abdijcross toe te laten tot het Nationaal Crosscircuit, wordt door het bestuur van de atletiekvereniging gezien als een prachtig geschenk bij gelegenheid van het gouden bestaansfeest dat Achilles-Top dit jaar op 16 april viert. Ook bij het robijnen bestaansfeest in 2001 was de atletiekunie de vereniging goed gezind door in dat jaar de nationale crosskampioenschappen aan Kerkrade toe te wijzen. Dit kampioenschap vond destijds plaats waar nu het Gaiapark is gehuisvest.


Nieuwsoverzicht

Sylvestercross evaluatie 2019

Onze Sponsoren