Sylvestercross

Nog 147 dagen tot de Sylvestercross!

Gaat Jip Vastenburg de Sylvestercross winnen?

Gaat Jip Vastenburg de Sylvestercross winnen?
28-12-2015

Jip Vastenburg, de geboren Loosdrechtse is de grote favoriete in de dames race bij de 35e Rabobank Sylvestercross in Soest. Jip heeft een succesvol jaar achter de rug met een Europese titel <23 op de 10.000m en op dezelfde afstand een 11e plaats op het WK senioren in Beijing. Daarnaast werd ze deze winter knap 2e bij de Zevenheuvelenloop (15km) en ook 2e op het EK cross <23 in het Franse Hyeres. Oudejaarsdag zal ze het opnemen tegen o.a. twee Belgische topvrouwen namelijk Veerle Dejaeghere en Almensh Belete. Beide vrouwen versloegen Jip in de crosscup in Roeselaere dit jaar . Jip had daar moeite met haar eerste cross in de modder, maar is er op gebrand een en ander in Soest weer recht te zetten.

Veerle en Almensh liepen al vaker in Soest en zijn ervaren en gerenommeerde loopsters zowel op de baan, de weg als in het veld. Voor de Veerle (42!) wordt het dit jaar de 5e keer op rij dat ze aan de start staat. Na winst in 2011, 2e in 2012, 4e in 2013, 5e in 2014 wil ze dit jaar weer op het podium staan! Ze werd knap 14e op het EK cross senioren dit jaar en is dus weer aan een goed seizoen bezig! Almensh is terugkomende van een blessure maar zij werd al eerder 4e op het EK cross in 2012 en 2014 en liep de afgelopen 2 jaar in Soest naar respectievelijke een 2e en 3e plek.

Naast deze drie topdames is ook Olympia-ganger Andrea Deelstra van de partij. Zij moest helaas bij het EK cross op het laatste moment verstek laten gaan, vanwege een opkomende hielblessure en wilde met het oog op haar Olympische marathon in Rio geen risico nemen. Ze is goed hersteld en zal donderdag vol gas gaan door de Soesterduinen.

Outsiders bij de dames zijn Ruth van de Meijden (41e EK cross) en de Belgische Imana Truyers en Hanna van de Busschen.

Bij de mannen is er geen uitgesproken favoriet maar oud winnaar en race-director Marcel Versteeg verwacht wel een spannende strijd tussen de Belgen Jeroen d’Hoedt , Isaac Kimeli en de Papendrechter Roy Hoornweg. Roy die het de geblesseerde Nederlands kampioen Khalid Choukoud al vaak moeilijk maakte, wil zijn crossseizoen in stijl afsluiten nadat hij niet tevreden was over zijn EK cross resultaat. Na Soest zal hij zich down under gaan voorbereiden op Olympische kwalificatie op de 5000m in Rio.

Jeroen d’Hoedt was al eens Europees kampioen cross junioren in 2009, 5e in Soest in 2011 en verraste vorige week met een 3e plaats in Brussel bij de internationale Crosscup. Isaac Kimeli is wat jonger , maar won al zilver bij het EK cross in 2013 en liep dit jaar in de top 5 bij het EK cross <23 tot een val hem in de laatste ronde ver terug wierp. Isaac maakt deel uit van het Belgische Olympic Running team dat met Thomas de Bock (50e EK cross) , Abdellah Dacha en Simon Debognies (11e EK cross junioren) nog meer ijzers in het Soester vuur hebben.

Bij de mannen zijn de outsiders namens Nederland Mohamed Ali Mo, Tom Wiggers en de jongelingen Richard Douma (22e EK cross <23) en Bart van Nunen (4e EK baan <23 10.000m) mogelijk tot verassingen in staat!

Voor de volledige deelnemerslijst zie www.sylvestercross.nl

 

 

 

 


Nieuwsoverzicht

Sylvestercross evaluatie 2019

Onze Sponsoren