Sylvestercross

Nog 147 dagen tot de Sylvestercross!

Een dagje Sylvestercross

Een dagje Sylvestercross
31-12-2011

In veel lokale en landelijke media is verslag gedaan van onze Sylvestercross. Omschrijvingen als “prachtige, maar zware cross” komen in bijna elk verslag voor.

Wij weten natuurlijk wel dat de Sylvestercross de mooiste cross van Nederland is; het is leuk te ervaren dat die mening door veel deelnemers gedeeld wordt.

Het was op oudejaarsdag lekker loopweer, aanvankelijk wat druilerig,  maar later in het programma droog en anders dan vorige jaren in het geheel niet koud.

Met in totaal meer dan 2800 deelnemers, waarvan ruim 1500 in de prestatieloop, hebben we voor velen een mooie sportieve afsluiting van 2011 mogelijk gemaakt; niet alleen het grote aantal deelnemers, maar ook de vele toeschouwers hebben genoten.

Wat komt er allemaal kijken voor zo’n dagje topatletiek?

Het begint vele maanden eerder met het benaderen van sponsoren, suppliers en (dikke) vrienden. Ondersteuning door bedrijven met geld of materialen is noodzakelijk om de cross te kunnen organiseren. Gelukkig kunnen we rekenen op vele trouwe en enkele nieuwe ondersteuners.

De laatste dagen van het jaar begint het echte werk met het vullen van 4000 enveloppen met startnummer, ChampionChip en spelden, het inrichten van het start- en finishgebied, het bevestigen van verkeersborden om de deelnemers de weg te wijzen en het instellen van eenrichtingsverkeer om de stromen auto’s op de wedstrijddag in goede banen en naar de juiste parkeerplek te kunnen leiden.

Oudejaarsdag zelf begint voor de vrijwilligers van de Sylvestercross al voor acht uur ’s ochtends om alles voor de eerste start piekfijn in orde te hebben. De juryleden zwermen uit naar start, finish en de rest van het parcours, klokken worden gestart, de tijdregistratie ondergaat een laatste controle, de eerste na-inschrijvers worden voorzien van een startnummer, we kunnen beginnen.

De ochtend is gereserveerd voor de wedstrijden tussen de pupillen en de junioren, die een ronde van 1200m of 2000m lopen. Daarna was de beurt aan het groeiend aantal deelnemers aan de korte prestatieloop (4km), de scholierencross (voor leerlingen van basisscholen) en de BusinessRun (voor bedrijventeams). Prachtig om te ervaren hoe leerlingen van basisscholen genieten van een rondje hardlopen, maar ook de businesslopers waren zeer enthousiast.

De geluidsinstallatie is dit jaar voor het eerst geleverd door Gerrit van der Kooij en hij heeft er voor gezorgd dat  zowel het wedstrijdverslag als de prijsuitreikingen op het podium uitstekend te volgen waren.

Rond het middaguur start het gedeelte van de Sylvestercross, waar grote groepen volwassen wedstrijdatleten hun krachten meten bij de senioren en de masters. Tegen enen begint de VIP-tent al aardig vol te lopen met gasten uit het gehele land, die vooral komen om de hoofdnummers bij te wonen. Het gaat dan om de Korte Cross (mannen en vrouwen) en om de Prominentenlopen. Ook de media inclusief de NOS waren weer in groten getale aanwezig om in woord en beeld onze cross te verslaan, De hoofdnummers waren dankzij het goede werk van onze (nieuwe) race-director ook zeer de moeite waard. Zowel bij de korte cross als bij de prominenten stond de top van Nederland aan de start aangevuld met buitenlandse toplopers. En de buitenlanders lieten zich ook gelden getuige de winst van Veerle Dejaeghere (BEL) bij de vrouwen en Dawit Wolde (ETH) bij de mannen prominenten.

Deelnemers en vrijwilligers komen in de loop van de dag niets te kort  door toedoen van de kantinecommissie, die de catering verzorgt. Met een dagomzet, die 500 euro hoger lag dan vorig jaar heeft de kantinecommissie ook loon naar werken gekregen.

Om stipt 15:00 uur valt het startschot voor de prestatieloop. Meer dan 1500 deelnemers aan de start die naar keuze 1, 2 of 3 ronden van bijna 3 km lopen. Door de zandloperstart had elke deelnemer direct na de start voldoende ruimte om lekker in eigen tempo te lopen.  Zo’n start duurt verscheidene minuten, maar met behulp van de tijdregistratie met de ChampionChip heeft elke loper na afloop zijn netto-tijd in de uitslag teruggevonden.

Dan rest de opruimklus om bos en duinen weer in ongerepte toestand achter te laten, waarna rond zessen gestart kan worden om in huiselijke kring oudjaarsavond te vieren.

De organisatie van de Sylvestercross is alleen mogelijk dankzij de bijdragen van sponsoren, suppliers en vrienden en vooral door de belangeloze inzet van meer dan 200 vrijwilligers.  Het bestuur bedankt ieder hartelijk voor zijn/haar inzet.

Ad van der Wiel, 
voorzitter stichting Sylvestercross.


Nieuwsoverzicht

Sylvestercross evaluatie 2019

Onze Sponsoren