Historie

Een korte impressie van de geschiedenis van de Sylvestercross:

1981

Eerste “Sylvestercross” georganiseerd door S.O. Soest in de Korte Duinen. Een hardloopevenement dat uitgroeide van kleine loop met 100 deelnemers 

1984

Afscheiding atletiek van (voetbalvereniging) S.O. Soest en oprichting Atletiek Vereniging Pijnenburg. Organisatie Sylvestercross door AV Pijnenburg.

1985

Verplaatsing van Sylvestercross van de Korte naar de Lange Duinen. Dit is de plek waar nog steeds de Sylvestercross plaatsvindt.

1991

Eerste internationale winnaar bij de Dames (prominenten).

1992

De Sylvestercross is opgenomen in het Nationaal Crosscircuit van de Atletiek Unie.

1994

Steeds meer internationale lopers doen mee aan de wedstrijden van de Sylvestercross. Bij de Mannen (prominenten) voor het eerst een niet Nederlandse winnaar.

2006

Oprichting Stichting Sylvestercross Soest. De Sylvestercross is overgedragen aan een zelfstandige stichting. Nauwe samenwerking met AV Pijnenburg blijft.

2008

De BusinessRun is toegevoegd aan de Sylvestercross.

2010

Voor het eerst de organisatie van de ScholierenCross. Dat jaar met 75 scholieren en inmiddels uitgegroeid tot een deelnemersveld van meer dan 400 meisjes en jongens.

2014

De laatste Nederlandse winnaar bij de Mannen (prominenten) is Khalid Choukoud.

2016

Viering 35e editie van de Sylvestercross.

2017

Het hardloopevenement wordt een tweedaags evenement met op de avond 30 december een Sylvester by Night. Op 31 december is de G-cross toegevoegd voor mensen met een beperking i.s.m. het Bentinck Fonds.

2019

De laatste Nederlandse winnaar bij de Dames (prominenten) Maureen Koster.

2020 en 2021

De Sylvestercross mag niet doorgaan vanwege de Coronasituatie. Er is wel een alternatieve ‘a.s.r. Virtual Sylvestercross’ waarbij mensen in eigen omgeving lopen en via een app elkaars resultaten zien.

2022

De 40e editite van de Sylvestercross gaat eindelijk door. Er is een Historie Magazine 40e editie Sylvestercross uitgegeven met daarin een beknopt chronologisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen Sylvestercrossjaren.