Sylvestercross

Nog 148 dagen tot de Sylvestercross!

Adriënne Herzog en Lucas Rotich winnen afgetekend

Adriënne Herzog en Lucas Rotich winnen afgetekend
31-12-2008

Met een overtuigende zege in de Sylvestercross sluit Adrienne Herzog 2008 in stijl af. Bij de mannen waren de Keniaanse jonkies Rotich en Bett (beiden 18 jaar oud) te sterk voor de andere internationals. Patrick Stitzinger werd met een zesde plaats de beste Nederlander.

De vrouwen liepen op oudejaarsdag bij de Sylvestercross 6000 meter in vijf rondjes van elk 1200 meter. Ze moesten daarbij vijfkeer die pittige zandduinen bij start/finish nemen, elke keer weer een stevige klim, waar de verschillen gemaakt werden. Adriënne Herzog liet er weinig twijfel over bestaan wie de sterkste van het vrouwenveld was, al na de eerste ronde nam ze afstand van haar directe concurrenten Ilse Pol en Sigrid VandenBempt (BEL). In een enerverende eindsprint voor de tweede plaats moest Ilse het zilver uiteindelijk net aan Sigrid laten, die haar in de slotklim naar de finish nog net versloeg. 

De mannenrace, 6 ronden over in totaal 10.400 meter, werd gedomineerd door internationale toppers. In het begin van de race bleek al snel dat twee Keniaanse lopers, een Fransman en een Ugandees te sterk waren voor de Nederlandse toplopers als Patrick Stitzinger, Greg van Hest en Koen Raymaekers. In het middendeel van de race liep de uiteindelijke winnaar Lucas Rotich samen met Josphat Bett weg van Hassan Belkhanouch (Frankrijk) en Moses Kibet (Uganda), die op hun beurt weer een gat sloegen met een derde groep, waarin de Nederlanders liepen. In de voorlaatste ronde liep Lucas Rotich weg van Josphat Bett (wereldkampioen junioren 10.000 m) en hij finishte met een ruime voorsprong als overtuigende winnaar. De derde plaats ging na een felle sprint naar Hassan Belkhanouch. De voor Frankrijk lopende Marokkaan was Moses Kibet net te snel af. Achter de sterk finishende Wit-Rus Teterukov kwam Patrick Stitzinger op de zesde plaats als eerste Nederlander binnen, Greg van Hest werd tiende. 

De Sylvestercross leek met ruim 2600 inschrijvingen voor alle onderdelen samen evenveel deelnemers te zullen trekken als vorig jaar; door de concurrentie met het schaatsen op natuurijs bleef het daadwerkelijk aantal deelnemers met bijna 2300 iets achter. Ondanks de lage temperaturen waar de jongste lopers van 6, 7 en 8 jaar in de ochtenduren de meeste hinder van ondervonden, kon er op het prachtige parcours uitstekend gelopen worden. Met name de start van de recreanten om 15:00 uur leverde weer een prachtig lang lint van ruim 1200 lopers op dat zich schilderachtig door het prachtige duinlandschap slingerde.


Nieuwsoverzicht

Sylvestercross evaluatie 2019

Onze Sponsoren